An oak frame home in Hampshire

When searching for a location to embark on a new build, the village of Brockenhurst stood out for Humphrey and Angela. Situated within the bounds of the New Forest in the county of Hampshire, the village is located near many coastal locations, such as Barton-on-Sea, the larger resort town of Bournemouth, the coastal city of Southampton, and the stunning South Downs National Park.

 

A vision for their future home

Humphrey and Angela purchased an old, run-down bungalow on a plot with bags of potential in the village. The original building would eventually be demolished to make way for a beautiful new oak frame home, bringing the couple from London to the South West.

The couple knew exactly what they wanted from their build and worked with our in-house Architectural Design team to create their dream home. The layout was to comprise a 3/4 bedroom house, with a jettied glazed gable leading to an upstairs study; an open-plan kitchen and dining area incorporating the family living space; a snug leading to a covered external veranda; along with a ground floor bathroom and utility.

Open-plan living spaces are illuminated by the warmth of the oak and the natural light that pours in

The bespoke architectural design

Due to the nature of the site, early on in the design process we ascertained the new house was to sit centrally, in order to gain wider access to the oak framed garage and parking areas, as well as increase the garden space around.

The external finishes were chosen to combine some classic Hampshire features: oak feather edged boarding, tumbled red brick with lime mortar and our roof tile blend, to give the impression it had always been there while remaining in-keeping with its surroundings.

Internally, Humphrey and Angela opted for a post and beam-style oak frame to add subtle structure to their rooms. This was wrapped in our WrightWall Natural encapsulation system, which was designed and manufactured alongside their frame in our workshops in Hereford.

Once completed, Humphrey and Angela were left with a light and airy open-plan home that fuses innovative design with traditional furnishing, in an idyllic location.